Nejdříve bych chtěl na úvod napsat pár věcí...

Než jsem se seznámil s Geocachingem, tak jsem neustále jezdil na cyklo-výlety a nejvíce mě to vždy táhlo k našim německým sousedům.

Je tam všude plno udržovaných cyklostezek, na každém kopečku nejméně dvě lavičky a vše je tam pěkně udržované. Jednoho pěkného dne jsem se zatoulal do Jonsdorfu. Přestože jsem s sebou neměl žádnou mapu a přístroj s GPS senzorem jsem v té době žádný nevlastnil, tak i přesto jsem se dostal na pár pěkných míst. Z Jonsdorfu jsem pokračoval do Oybinu, kde jsem spatřil překrásný hrad Oybin a nádherná skaliska jménem Kelchstein. O těchto místech jsem řekl kamarádům a chtěli se tam také zajet podívat, tak jsem je na tyto pěkná místa dovedl (byl jsem taková jejich GPS). Na místech se jim velice líbilo a s výletem byly maximálně spokojeni.

O tři roky později...

Tři roky fuč a vše je úplně jinak. Kamarádi už nikam nejezdí, raději paří na kompu, lenoší a já začal hledat kešky. Při prvním pohledu do mapy jsem zjistil, že právě v okolí Jonsdorfu a Oybinu je dost kešek. Neustále mě to do těchto končin táhlo, tak jsem neváhal a vydal se na cestu. Z Varnsdorfu je tam člověk na kole velice rychle a vede tam i příjemná cesta, kde není velký provoz. Na lovy do těchto míst jsem se vydával po různých etapách a lovil vyloženě Earth keše a tradičky. Při hledání krabiček a zjišťování odpovědí na Earth keše jsem fotil, co se dalo a že toho nebylo zrovna málo. Většina keší je umístěna na velice krásných místech. Jsou zde i Ferraty na kterých jsou keše s terénem 5, na každém rohu pěkná skaliska, nádherné výhledy, všude pěkné stezky a v létě příjemný chládek. Co více si přát.

Zde zmíním alespoň pár keší:

  • GC1BDK8 - Mausefalle - Tato keš vás přivede na zajímavé místo, kde je taková pěkná raritka. Jedná se o sesypané kameny, které se navzájem podepírají a tím vlastně drží pohromadě.
  • GC5363 - saxonia via ferrata - Jedná se o ferratu, která je podle fotek v listingu supr. Jenže nemám vybavení, tak jsem si tuto keš odpustil, ale i přesto jsem na místě pořídil pár zajímavých snímků. Je zde pěkný výhled a zajímavě utvořená skaliska.
  • GC1T95E - Orgeln aus Sandstein - Jedná se o Earthkeš, krerá vás dovede ke skalním varhanům z pískovce - pro pískovec jsou tyto sloupy netypické, ale o to zajímavější.
  • GC2TWHG - Das F.E.Z.t - Tato keš je nedaleko Schmetterlinghausu, který doporučuji také navštívit. zde se můžete mrknout na jejich stránky, které jsou v češtině - http://www.schmetterlingshaus.info/cs/
Pozor všude jsou placená parkoviště, tak raději nějaké drobné Eura si vemte s sebou. Můžete se tam dostat i vlakem (společností Trilex) kde si zaplatíte speciální jízdenku, která lze využít i na parní vláček, který vás zaveze po úzkokolejce ze Žitavy do Jonsdorfu nebo Oybinu.

     By George Fredom